Ma si può mangiare giapponese?
L’Espresso, 21 marzo 2011
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła alarm możliwości skażenia substancjami radioaktywnymi japońskich produktów żywnościowych. Czy we Włoszech wzrasta niepokój dotyczący napromieniowania żywności importowanej z Japonii?
Z sondażu opublikowanego w L’Espresso wynika, że surowe ryby serwowane w barach i restauracjach sushi we Włoszech pochodzą z Morza Śródziemnego, ewentualnie ze Skandynawii. Ryzyko zwiększonego poziomu radioaktywności dotyczyć może jedynie soi, wasabi, octu, herbaty zielonej i dań przyżądzanych z wodorostów, ale i te produkty na ogół sprowadzane są z Chin i Korei.
Klientela chińskich i japońskich lokali w Mediolanie, a jest ich około 300, jak na razie nie potwierdza żadnej fobii wobec kuchni japońskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz