W mojej domowej biblioteczce znalazłam włoską książkę kucharską sprzed 17 lat. Zaciekawił mnie przepis na małe pizze zrobione z ziemniaków. Podzielę się z Wami przepisem:
Składniki:
Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Nastąpnie robimy z nich puree.
Dodajemy mąkę, sól, pieprz. Ciasto rozwałkujemy na grubość 2 cm i wycinamy z niego krążki. Smażymy je na rozgrzanej patelni uprzednio polanej oliwa.
Usmżzone krążki polewamy sosem pomidorowym, kładziemy kawałki mozzarelli i listki bazylii.
Mini pizze wkładamy do piekarnika na 5 minut. Kiedy mozzarella się rozpuści, nasze mini-danie możemy wyjąć z pieca.
Nota: trochę zmieniłam ten przepis. Zamiast mąki pszennej dodałam żytnią. W domu zabrakło mi bazylii, dodałam kapary.Wyszła bardzo fajna przekąska na różne okazje: urodziny dzieci, kolację typu szwedzki bufet, "coś na zab" podczas oglądania telewizji...
- 300 gram mąki pszennej
- 2 ziemniaki
- kilka liści bazylii
- 150 ml przecieru lub sosu pomidorowego
- 1mozzarella
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Obieramy ziemniaki i gotujemy je. Nastąpnie robimy z nich puree.
Dodajemy mąkę, sól, pieprz. Ciasto rozwałkujemy na grubość 2 cm i wycinamy z niego krążki. Smażymy je na rozgrzanej patelni uprzednio polanej oliwa.
Usmżzone krążki polewamy sosem pomidorowym, kładziemy kawałki mozzarelli i listki bazylii.
Mini pizze wkładamy do piekarnika na 5 minut. Kiedy mozzarella się rozpuści, nasze mini-danie możemy wyjąć z pieca.
Nota: trochę zmieniłam ten przepis. Zamiast mąki pszennej dodałam żytnią. W domu zabrakło mi bazylii, dodałam kapary.Wyszła bardzo fajna przekąska na różne okazje: urodziny dzieci, kolację typu szwedzki bufet, "coś na zab" podczas oglądania telewizji...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz