Strony

9 października 2011

Przewodnik po najlepszych włoskich winach


Somelierzy i degustatorzy włoskich win znajdą oczekiwaną listę najlepszych winiarni i win zarówno wyrafinowanych, jak i tych „na co dzień” w przewodniku enologicznym Slow Wine 2012.
200 ekspertów przeprowadziło dokładne analizy w winnicach całego Półwyspu Apenińskiego, uczestnicząc we wszystkich fazach produkcji wina i oceniając walory organoleptyczne, terytorialne, środowiskowe i cechy tożsamościowe poszczególnych win,  aby wreszcie przyznać nagrody 173 producentom.

Tegoroczny przewodnik na stronie: http://slowine.it/
Innym cennym przewodnikiem po najlepszych winach produkcji włoskiej jest Guida Vini d’Italia 2012 de l’Espresso w wersji dostępnej na iPhone. W przewodniku znajdziecie  recenzje 10 tys. win i 2500 producentów.
Info: link

"La pigiatura" czyli tłoczenie winogron na wino w wykonaniu Adriano Celentano: link you tube  
A oto podstawowy podział win:

vini da tavola – wina stołowe 
vini da dessert – wina deserowe
vini liquorosi - wina likierowe
vini leggeri - wina lekkie ( 6-8%),
vini pesanti - wina ciężkie (12-14%, nawet do 16%)
vino secco - wytrawne
vino semisecco - półwytrawne 

vino dolce – słodkie
vino amabile - półsłodkie
vino tranquillo – wino spokojne
vino spumante – wino (białe) musujące
vino frizzante – wino musujące, wino szampańskie
vino liquoroso – wino wzmacniane
vino bianco - wino białe
(verdolino – zielone, ambrato - bursztynowe, paglierino – słomiane, dorato – żółte, złote) 
vino rosato – wino różowe
vino rosso – wino czerwone
vino novello – młode wino
vino passito – wino z winogron podsuszonych



Dla zainteresowanych dodatkowy słowniczek włoskich określeń win na stronie: http://www.italystore.com/dizionario.asp#m

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz