Monica Bellucci |
Przyjrzyjmy się więc bliżej „rewolucyjnym” dietom dimagranti (odchudzające) we włoskich mediach: najczęściej czytamy o dietach „monotematycznych” typu: dieta del minestrone (dieta na zupkach warzywnych), dieta dei limoni (dieta cytrynowa), dieta delle patate (dieta ziemniaczana), dieta dell’avena (dieta owsiana), albo kontrowersyjna dieta della vodka (dieta alkoholowa na bazie wódki), itd.
Do „klasycznych” diet przeszły też takie diety jak vegetariana (wegetariańska), czyli wyłączenie z posiłków mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, dieta vegana (wegańska), nie tylko bezmięsna, ale również pozbawiona produktów pochodzenia zwierzęcego (jaja, sery, miód...), dieta dissociata – niełączenie ze sobą w jednym posiłku białka i węglowodanów, dieta acid–basic, polegająca na zachowaniu równowagi zasadowo-kwasowej; różnego rodzaju diety niskokaloryczne - dieta ipocalorica, i wiele innych...
Stopniowo coraz bardziej modne stały się diety nietypowe, wręcz ekscentryczne, np. dieta digiuno, czyli głodówka, a więc przyjmowanie samych płynów i zero kalorii; dieta ipnotica (dieta hipnotyczna) - dzięki odpowiedniej hipnoterapii nigdy nie czujemy się winni z powodu jedzenia i zmieniamy stosunek do sposobu odżywiania się; dieta del sesso (dieta seksu), która pomaga zrzucić zbędne kilogramy dzięki aktywności seksualnej...
Wreszcie można sobie dobrać na zamówienie dietę księżycową - dieta della luna – i przyswajać produkty według naturalnego cyklu księżycowego, podobnie jak w diecie gwiazd - dieta delle stelle, a raczej diecie „horoskopu”, ponieważ wyznaczana jest osobno dla poszczególnych znaków zodiaku.
A co powiecie na dietę dobraną pod względem grupy krwi - dieta del gruppo sanguigno? Według jej zwolenników produkty żywnościowe mogą wzbudzać różne reakcje w zależności od grupy krwi organizmu. Dieta polega na doborze odpowiednich produktów przyswajalnych przez organizm o danej grupie krwi i unikania tych, które mogą być dla niego toksyczne.
Niezwykle popularne są też tzw. diety „uzdrawiające”, np.
dieta
eubiotica – „eu” (dobro)
i „bìos” (życie), czyli dieta, która zapewnia
dobrą dla organizmu równowagę mikroflory, a co za tym idzie równowagę ciała,
ducha i otaczającego nas świata; dieta macrobiotica – „macro”(długi, duży) i „bìos” (życie) – oparta na japońskiej teorii
przyplatania się Yin i Yang, spożywania produktów zapewniających harmonię ducha
i ciała, dobre samopoczucie organizmu,
jego zdrowie i szczęście.
A na koniec, ostatni przebój eksperymentowania w odżywianiu
i odchudzaniu: crudismo, (ang. raw
food), czyli surowa dieta. Jak się okazuje to nie tylko warzywne i owocowe
sałatki czy soki, ale i zupki, kremy, musy, koktaile na surowo, potrawy z
nasion, kiełków, pestek, ziarna...
Jednym słowem „cudowne” diety mnożą się jak grzyby po
deszczu, a pomyśleć, że jeszcze tak niedawno dieta śródziemnomorska (dieta
mediterranea), oparta na warzywach, owocach, makaronach, pełnoziarnistym
pieczywie, rybach i ograniczonym spożyciu mięsa czerwonego uważana była za
najzdrowszą dietę odchudzającą. Wystarczy popatrzeć na zgrabne figury pięknych gwiazd włoskiego kina jak Monica Bellucci
czy Sabrina Ferilli, które wyznały, że nigdy nie stosowały i nie polecały żadnych diet:
Monica Bellucci
w wywiadzie dla “Elle”: “/…/Mostrate le vostre forme: non importa se
non corrispondono a quelle di una modella tutta ossa: bisogna “rispettare il
proprio corpo perchè è lui che ci fa vivere”. Niente diete troppo restrittive:
il pasto è un momento importante, il nostro corpo non è fatto per stare
perennemente in ristrettezze di cibo. /…/”
Sabrina
Ferilli w wywiadzie dla “Gente”:
“/…/ Mai fatta una dieta. A
tavola non accetto privazioni. Anche perché sono un’ottima cuoca”!”
Przydatne
wyrażenia:
essere/stare a dieta – być na
diecie
mettersi a dieta – przejść na dietę
rompere la dieta – przerwać dietę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz