- 1 kg cebuli (powinny być czerwone, ja dodałam jednak te białe)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 kawałki czerstwego chleba
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- starty parmezan do posypania
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni polanej oliwą wrzucamy drobniutko skrojoną cebulę. Podsmażamy do momentu kiedy cebula się zarumieni. Dodajemy soli. Wrzucamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Na głebokich talerzach rozkladamy kawałki chleba (czerstwego lub podpieczonego), a na nie wlewamy zupę. Posypujemy parmezanem oraz swieżo zmielonym pieprzem.
Na patelni polanej oliwą wrzucamy drobniutko skrojoną cebulę. Podsmażamy do momentu kiedy cebula się zarumieni. Dodajemy soli. Wrzucamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Na głebokich talerzach rozkladamy kawałki chleba (czerstwego lub podpieczonego), a na nie wlewamy zupę. Posypujemy parmezanem oraz swieżo zmielonym pieprzem.
źródło: Moja Toskania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz