Kilka
praktycznych rad jak wybrać i „utrzymać” zielone, pachnące i zdrowe drzewko na Święta podaje Corriere Fiorentino:
Pomijając
choinki plastikowe “made in China” i prawdziwe jodły eksportowane z Europy
wschodniej i północnej, najwięcej drzewek w sprzedaży we Włoszech, aż 5 mln
rocznie, pochodzi z Toskanii, a
dokładnie z okolic Viareggio (provincia di Lucca), Pescii (provicia di Pistoia) i Arezzo.
Wybierając
drzewko w punkcie sprzedaży (vivaio) powinno się sprawdzić
etykietkę z nazwą producenta i wpisem do rejestru środków ochrony roślin (l’indicazione dell’azienda di produzione e l’iscrizione
al registro fitosanitario).
Po odpowiednim
zmierzeniu drzewka (biorąc pod uwagę wysokość od stojaka do sufitu), najlepiej
kupić choinkę kilka dni wcześniej, aby mogła „zadomowić się” w nowym otoczeniu
i przystosować do nowej temperatury, a więc rozłożyć gałęzie przed założeniem nie
zbyt ciężkich ozdób. Choinkę należy ustawić
daleko od kaloryferów, utrzymywać wilgotną ziemię w donicy, i wreszcie, nie
stosować sztucznego śniegu, czy innego kolorowego sprayu.
(Ciekawostki z
prasy: Corriere Fiorentino, 4/12/2011)
Inicjatywy na
rzecz ochrony środowiska:
Abeti „made in
Toscana” in zolla (jodły z
korzeniami i ziemią) w cenie 10,00 euro są do nabycia w sieci OBI,
gdzie w ramach kampanii "Campagna
Sempreverde, semprevivo! 2011" promowanej przez Amici della Terra przy współpracy z OBI Italia i Azienda Vivaistica "Bani" di Castel San Niccolò (AR) do
10 stycznia będzie można odnieść choinkę (wraz z paragonem) w dobrym stanie,
tak aby można ją było ponownie zasadzić na plantacji w Toskanii i otrzymać bon zakupów
w sieci OBI.
Sieć sklepów Ikea proponuje drzewka za cenę 14.99
euro, za
każde odniesione drzewko w dniach 5-12 stycznia 2012, Ikea przeznacza 3 euro na pomoc dla Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi. Monte
Falterona e Campigna,
w ramach projektu COMPRA UNA FORESTA, NE SALVERAI QUATTRO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz