Aż trzy włoskie receptury otrzymały nagrodę Bronze Award 2011 w kategorii „Najlepsza gorąca czekolada” na prestiżowym konkursie międzynarodowym “Chocolates Awards” zorganizowanym przez Academy of Chocolate w Londynie:
- “Preparato Naturale Solubile al Cacao" z La Bottega di via Lagrange - Guido Gobino w Turynie
- "Miscela per cioccolata in tazza" z Cioccolateria Artigianale Gardini - L’Artigiano w Forlì
- Amedei z Pizy
Czekolada na Walentynki
dodatki:
Czekolada na Walentynki
Podobno czekolada to słodki narkotyk, poprawia nastrój i od wieków traktowana jest jako afrodyzjak, ponieważ zawiera aromatyczną fenyloetyloaminę, która wywołuje uczucie zakochania...
A jak najprościej przygotować wikwintną czekoladę na gorąco w domu? Oto propozycja Benedetty Parodi z popularnego programu Cotto e mangiato:
Składniki
4-5 łyżek gorzkiego kakao
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
500ml mleka doprowadzonego do wrzenia
dodatki:
nutella do posmarowania filiżanki
drobno posiekane orzeszki laskowe
bita śmietana
cynamon
Sposób przyrządzania na filmiku: link
Ale czy na pewno czekolada wystarcza już dziewczynom we Włoszech? Bo jeszcze w latach 60-tych Mina śpiewała: Non voglio più la cioccolata /.../ ho voglia d'essere baciata! (nie chcę już czekolady,/.../ chcę być całowana!)
P.S. napiszcie jakie są wasze niezawodne sposoby na wspaniałą czekoladę na gorąco!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz