Foto:greenme.it |
Zaraz po pomidorowym, pesto we Włoszech jest drugim najbardziej popularnym sosem podawanym do makaronu. Chociaż nie wszyscy wiedzą, że można serwować go również do mięs, pizzy i ciast zapiekanych, dodawać do zupy jarzynowej - minestrone, do lasagni, i klusek gnocchi.
Foto:zuppetta.blogspot.com |
Foto:basilico-rd.blogspot.com |
Dużą popularnością cieszą się także inne warianty tego sosu, np: pesto siciliano (z dodatkiem świeżych pomidorów i ricotta di mucca - krowi ser do tarcia - zamiast pecorino) i jego wersja pesto trapanese (z dodatkiem pomidorów i migdałów zamiast orzeszków pinolowych), a w innych przepisach pojawia się także rucola, czy pistacje lub orzechy.
A oto prosty przepis na tagliatelle z orzechami, bazylią i miętą
Foto:hiperica.blogspot.com |
400 gram tagliatelli
liście bazylii
50 gram włoskich orzechów
40 gram orzechów pinolowych
50 gram sera Parmezanu
2 łyżki świeżej śmietany
60 gram oliwy z oliwek
kilka liści mięty
Przygotowanie:
Przygotujemy orzechowe “pesto”: miksujemy 30 gram oliwy z oliwek, orzechy włoskie i pinolowe, liście bazylii, śmietanę, lekko solimy. Nastepnie dodajemy ser parmezan, resztę oliwy, kilka liści mięty.
Gotujemy tagliatelle w osolonej wodzie. Polewamy naszym “pesto” i posypujemy listkami bazylii.
źródło przepisu: www.aleksandraseghi.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz