W dniach od 24 do 29 lipca 2012 po raz
trzeci odbędzie się międzynarodowy tour gastronomiczny pt. Il
gelato nel piatto 2012, czyli przegląd dań na
słodko i na słono, których głównym elementem będą lody.
Najwybitniejsi chefowie kuchni zaprezentują oryginalne przepisy na
najlepsze dania z lodami. I choć połączenia lodów z całkowicie nietypowymi
składnikami mogą wydawać się na pierwszy rzut oka zaskakujące, to jednak zawsze
warto spróbować zanim wyda się na ten temat opinię, bo jak czytamy w haśle
przewodnim imprezy „tutto ciò che è commestibile può essere trasformato
in gelato"- wszystko co jest jadalne,
można przekształcić na lody!
Przegląd ma wymiar międzynarodowy, do inicjatywy przyłączyło się już 100 słynnych restauracji na całym świecie, min. w Londynie, Singapurze, Seulu, Ankarze, Pekinie, Hong Kongu, Tokio, Atenach, Paryżu, Dubaju, itd.
Impreza została zorganizowana przez InFormaCibo – portal informacyjny online przy udziale Consorzio del Prosciutto di Parma e Parmigiano-Reggiano, i ma na celu min. promować Scuola Internazionale di Cucina Italiana (Alma), Parma Alimentare i Fiere di Parma.
fot.agendafood.it |
Przegląd najlepszych przepisów 2011 słynnych chefów kuchni:
fot.agendafood.it |
Więcej informacji: http://www.informacibo.it/gelato-nel-piatto/
fot.newsfood.com |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz