fot.matchfishing.it |
natomiast chętnie cytuje się carpe diem (chwytaj dzień), ale to już jakby karp „z innej beczki” chociaż termin pochodzi również z łaciny.
Tak czy owak, po łacinie czy po włosku, pamiętajmy, że w przeciwieństwie do jęz. polskiego, karp jest rodzaju żeńskiego: la carpa.
Karpie nie mają jednak wiele wspólnego z innymi podobnymi w brzmieniu terminami włoskimi, jak np. z czasownikiem carpire (porwać, wyrwać, wymusić, wyłudzić, np. pieniądze), ani z camminare a carponi (chodzić na czworakach), czy wreszcie z carpaccio (surowe mięso marynowane krojone w cienkie plastry), z kolei carpine/carpino to pospolite drzewo: grab.
Powracając do karpi, we włoskich
sklepach rybnych znalezienie karpia wciąż graniczy z cudem chociaż można je złowić
prawie we wszystkich rzekach i jeziorach północnych i środkowych Włoch. Ponadto
hoduje się karpia w stawach i sztucznych zbiornikach. Powstał nawet specjalny
termin łowienia karpi z ang. carpfishing.
We Włoszech „zła opinia” o karpiu bierze
się stąd, że ryba ta szuka pożywienia na błotnistym dnie, i jej mięso może mieć niemiły zapach. Na wszelki
wypadek, radzą eksperci, lepiej kupować karpie hodowane w sztucznych akwenach.
A na przedświąteczne zakupy we Włoszech najlepiej
wybrać się na najbliższy targ rybny, gdzie znajdziemy największy wybór świeżutkich ryb i owoców morza.
Aby obejrzeć najbardziej charakterystyczne i malownicze targi rybne trzeba wybrać się na południe Włoch, ale największy i najnowocześniejszy targ
rybny we Włoszech znajduje się w Mediolanie - Mercato Ittico: via Lombroso,
95, przy Ortomercato. To tutaj przybywa transport rybny ze wszystkich najważniejszych portów włoskich (czynny codziennie
tylko na handel hurtowy, a na zakupy
detaliczne trzeba poczekać do soboty rano 9.30-11.30).
Typowe włoskie przepisy na karpia to min. carpa in porchetta (karp w kawałkach pieczonego mięsa wieprzowego), carpa alle cipolline in agrodolce (karp z cebulkami na słodko-kwaśno), zuppa di carpa (zupa z karpia), i oczywiście carpa alla birra (karp z piwem) – bo ponoć piwo świetnie pasuje do karpia i sprawia, że ryba ta staje się lekkostrawna.
A oto prosty przepis na karpia w ziołach śródziemnomorskich: carpa alle erbe mediterranee (składniki: karp, rozmaryn, tymianek, listki laurowe, szałwia, czosnek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z połowy cytryny, 1 szklanka białego wina, pure ziemniaczane):
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz