fot.gruppoatlantic.com |
Według sondaży portalu
ilgustofascuola.it aż 2 włoskich nastolatków
na 10 marzy o zrobieniu kariery jako kucharz, a 70% nastolatków ogląda programy
kulinarne w telewizji. Na eliminacje próbne do Masterchef Italia przybyło aż 8 tys. talentów.
Pomimo wysokiego
bezrobocia, jak podaje portal agencji zatrudnienia MioJob, w 2012 r. było nieobsadzonych 35tys. miejsc pracy w
sektorze restauracyjnym i turystycznym (brakuje głównie kucharzy i kelnerów).
Z danych włoskiego
Ministerstwa Pracy wynika, że z roku na rok stale wzrasta zatrudnienie szefów
kuchni, głównie w regionie Veneto (gdzie ich zatrudnienie wzrosło trzykrotnie w
stosunku do zeszłego roku), oraz w regionie Lazio (zatrudnienie kucharzy wzrosło
prawie podwójnie), i wreszcie w Lombardii.
We Włoszech miesięczna
pensja szefa kuchni executive chef wynosi nawet 7 tys. euro, starszy
kucharz secondo chef zarabia do 4
tys. euro, ale zwykły kucharz na początku zarabia tylko 900euro netto.
(ciekawostki z prasy: lettera43.it, 13/12/2012)
Włochy mi się kojarzą tylko i wyłącznie z makaronem.. I równocześnie z regionalną kuchnią :)
OdpowiedzUsuń