fot.agronotizie.imagelinenetwork.com |
Pracownicy zatrudnieni w przedsiębiorstwie R&C Ruggero Rossi w Prà, zajmującym się uprawą bazylii to przede wszystkim Polacy zatrudnieni od kilkunastu lat na umowy na czas nieokreślony.
W rozmowie z dziennikiem La Repubblica (wydanie genueńskie) 38-letni Rafał z Krakowa powiedział: “Przyjechałem do Włoch 10 lat temu po zamknięciu w Polsce fabryki, w której pracowałem”. Mężczyzna w przedsiębiorstwie pana Rossi zajmuje się przede wszystkim przygotowaniem gruntu do siewu.
Zbieranie bazylii, z której następnie powstaje znane na całym świecie Pesto Genovese polega wyłącznie na ręcznej pracy. Zarówno właściciel przedsiębiorstwa, jak i Rafał przyznają zgodnie, że przy tego rodzaju pracy zatrudniają się najczęściej cudzoziemcy, ponieważ dla Włochów jest to “praca zbyt ciężka”. (maw)
źrłdło: naszswiat.net
proszę o informacje na ten temat jeżeli można na email skalar76@gmail.com
OdpowiedzUsuń