Według ostatnich statystyk Włochy są światowym liderem turystyki enogastronomicznej. Zarówno włoscy jak i zagraniczni turyści wydali w sumie 24 miliardy euro na konsumpcję gastronomiczną w restauracjach, pizzeriach, jadłodajniach, agroturystykach, itd., oraz aby nabyć lokalne produkty spożywcze.
fot.gosalute.it |
Sondaże wykazują, że aż jedna trzecia wydatków (33%) na wakacjach przeznaczona jest na enogastronomię. Tylko 11% turystów przyznaje, że zredukowało wydatki na typowe przysmaki lokalne.
Włoskie stowarzyszenie rolników Coldiretti (Confederazione Nazionale Coltivatori Diretti) opracowało specjalną klasyfikację produktów enogastronomicznych, przyznając w tym roku rekordową liczbę 4.698 Bandiere del Gusto (chorągiewek smaku) dla lokalnych specjalności gastronomicznych we Włoszech.
Aby otrzymać honorową "chorągiewkę smaku" każda ze specjalności gastronomicznej musi być przygotowana według tradycyjnych reguł i receptury niezmienionej przez minimum 25 lat.
Najwięcej takich delikatesów posiadają regiony: Toscana 463, Campania 387, Lazio 384 i Veneto 371.
Chorągiewki smaku w innych regionach:
Piemonte 341; Emilia Romagna 307; Liguria 295; Calabria 269; Lombardia 246; Sicilia 234; Puglia 232; Sardegna 181; Molise 159; Friuli-Venezia Giulia 153; Marche 150; Abruzzo 147; Trentino 109; provincia Bolzano 92; Basilicata 77; Umbria 69; Val d'Aosta 32
Według analiz Coldiretti we Włoszech znajdziemy 1438 tradycyjnych typów chleba, makaronu i ciastek; 1304 rodzaje świeżych i przetworzonych warzyw; 764 rodzaje wędlin; 472 typy serów, 174 gotowych produktów garmażeryjnych; 159 typów napojów alkoholowych, 155 produktów pochodzenia zwierzęcego (np. miód) i 147 typów potraw z ryb i owoców morza.
Coldiretti dodaje w raporcie, że rolnictwo Włoch może pochwalić się prymatem w Europie pod względem liczby gospodarstw biologicznych (ekologicznych), które wykluczają organizmy modyfikowane genetycznie.
(ciekawostki z prasy: corrieredelgiorno.com, 22/07/2013)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz