Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na kolację Halloween, proponuję bardzo apetycznie wyglądającą tartę z pajęczyną i marchewkowym pająkiem przygotowaną przez znaną już wam z pewnością Aleksandrę Seghi z Toskanii.
Słone kruche ciasto Aleksandry na Halloween
Składniki na ciasto:
260 g mąki
150 g miękkiego masła (ja dodałam roslinnego)
1 jajko
1 łyżka mleka (ja dodałam sojowego)
sól
Składniki na farsz:
300 gram nieobranej marchwi
500 gram nieobranej dyni
500 gram nieobranych ziemniaków
sól
Pozostałe składniki:
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie farszu:
Obrać dynię, ziemniaki i marchew. Ugotować na miękko w osolonej wodzie. Odcedzić z wody. Odstawić na bok 2 plastry marchwi: jeden będzie służył za grzbiet pająka, a drugi, pokrojony w cienkie paski, będzie nogami. Pozostałe warzywa zmiksować blenderem. Poczekać aż ostygną.
Przygotowanie ciasta:
Zagnieść wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Obwinąć folią i wstawić na godzinkę do lodówki. Okrągłą formę wysmarować masłem. 3/4 ciasta użyć do wyłożenia spodu ciasta oraz boków. Włożyć ciasto na 10 minut do piekarnika (temperatura 180 stopni)
Przygotowanie całości:
Po 10 minutach wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto. Nałożyć zmiksowane warzywa. Z pozostałego ciasta formować cienkie rulony, z których utworzymy pajęczyne na cieście. Na pajęczynie umieścić marchewkowego pająka. Włożyc ponownie do pieca na 35-40 minut. Ciasto musi sie zarumienić.
Przepis pochodzi z bloga Moja Toskania (za zgodą autorki)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz