Jak donoszą włoskie media w tym roku pod choinką znajdzie się więcej książek o nowych cudownych dietach niż tradycyjnych książek kucharskich.
Popatrzmy zatem co ciekawego proponuje włoski rynek wydawniczy na temat jedzenia:
Dużą popularnością wśród czytelników cieszy się DIETA DŁUGOWIECZNOŚCI - "La Dieta della Longevità" autorstwa Valtera Longo, (ed. Vallardi A., 2016), czyli jak zdrowo dożyć 110 lat! Książka jest juz bestsellerem.
Drugą propozycją jest książka Tullio de Mauro "Pizza. Una grande tradizione italiana" (Slow Food, 2016). Dowiecie się m.in., że w sieci internetu słowo "pizza" pojawia się na
333 milionach stron. Dla porównania "hamburger" tylko na 106
milionach stron.
Co więcej, według
kreatywnego Oliviero Toscani, pizza jest najlepszym przedmiotem designu na
świecie.
Nie może też zabraknąć książki dla smakoszy włoskiej kawy. Proponuję więc "Un caffè in Toscana" (Edizioni Medicea Firenze, 2016). Autor książki, Andrej Godina jest jednym z największych ekspertów w tej dziedzinie i zaprowadzi was do Toskanii - kolebki Renesansu włoskiej kawy!
Następna ciekawa propozycja to powrót do tradycyjnych włoskich świątecznych biesiad i bankietów: Carmine Abate, “Il banchetto di nozze e altri sapori”, (Mondadori, 2016).
A na koniec proponuję książkę, która otrzymała nagrodę Premio Bancarella della Cucina 2016: "Mangiare da cristiani. Diete, digiuni, banchetti. Storia di una cultura" - Massimo Montanari (Rizzoli, 2015). Autor jest wykładowcą historii średniowiecznej, historii ekonomii, historii społecznej i historii żywienia na uniwersytecie w Bolonii. Jego opowieść to podróż w czasie pośród stołów i tradycji związanych z jedzeniem w kulturze chrześcijańskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz