- 300 gram mąki
- 150 gram masła
- 120 gram cukru
- sok z 1 cytryny
- 1 jajo
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 500 gram bardzo ciemnych czereśni
- 2 łyżki cukru
- starta skórka z 1 cytryny
- 150 ml likieru czereżniowego lub wiśniowego
- cukier puder do posypania
Ze wskazanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kule, owijamy w celofan i wkładamy do lodówki na 30 minut. Obieramy czereśnie z pestek, kroimy na połowę, mieszamy z cukrem, startą skórkó z cytryny oraz likierem. Pozostawiamy na 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je grubo na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawamy prostokąty, na każdym z nich kładziemy po 2-3 czereśnie. Kształtujemy ravioli. Rozkładamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do pieca na 10-15 minut, nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ravioli posypujemy cukrem pudrem.
źródło: Moja Toskania http://aleksandraseghi.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz