10 sierpnia 2011

Czereśniowe ravioli


Składniki na ciasto:

  • 300 gram mąki
  • 150 gram masła
  • 120 gram cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 gram bardzo ciemnych czereśni
  • 2 łyżki cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 150 ml likieru czereżniowego lub wiśniowego 
Pozostale składniki:

  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ze wskazanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kule, owijamy w celofan i wkładamy do lodówki na  30 minut. Obieramy czereśnie z pestek, kroimy na połowę, mieszamy z cukrem, startą skórkó z cytryny oraz likierem. Pozostawiamy na 1 godzinę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je grubo na posypanej mąką stolnicy. Z ciasta wykrawamy prostokąty, na każdym z nich kładziemy po 2-3 czereśnie. Kształtujemy ravioli. Rozkładamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do pieca na 10-15 minut, nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ravioli posypujemy cukrem pudrem.
źródło: Moja Toskania http://aleksandraseghi.blogspot.com 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz