Eksperci włoskiego
towarzystwa dietetyki Fondazione Adi (Associazione italiana di dietetica e
nutrizione clinica) alarmują: 46% włoskiego
społeczeństwa ma nadwagę, a tylko w ostatnim dwudziestoleciu zanotowano
wzrost liczby osób otyłych aż o 10%.
Zdaniem dietetyków główną przyczyną
wzrostu tej patologii jest pogłębiający się kryzys. Wbrew pozorom ludzie w stresie jedzą więcej, ale „gorzej”, tj. spożywając w szczególności
produkty tańsze i bardziej kaloryczne.
Groźny jest też
fakt, że, otyłości towarzyszy pojawianie się innych problemów zdrowotnych i
chorób ustrojowych: co 2 minuty, lekarze diagnozują cukrzycę typu II, chorobę metaboliczną, często
atakującą ludzi z nadwagą. Statystycznie na 3 miliony chorych na cukrzycę we
Włoszech 2 mln to pacjenci otyli. Nic dziwnego, że pojawił się nawet neologizm we włoskiej terminologii medycznej „diabesità” (diabete+obesità, czyli cukrzyca+otyłość).
(Ciekawostki z prasy: Leggo, 06/10/2011)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz