fot.gonews.it |
Cinta
Senese, Mora Romagnola, Suino Nero dei
Nebrodi, czy wreszcie Casertana i Calabrese
to unikalne włoskie rasy czarnej świni domowej. Wygląd tych rzadkich lokalnych gatunków zagrożonych
wymarciem może przypominać historię o "brzydkim kaczątku”... Mimo braku
zainteresowania hodowlą czarnych ras na większą skalę, od wieków degustatorzy cenią
sobie ich wyjątkowo wysoką jakość mięsa i wędlin, a także szczególne walory smakowe
i zapachowe.
Zacznijmy
od najciekawszej kolorystycznie świnki Cinta
Senese, która odróżnia się od innych charakterystycznym jasnym, mniej lub
bardziej szerokim, pasem na czarnym tle. To jedyna rasa toskańska do dziś
przetrwała, hodowana prawdopodobnie jeszcze za czasów starożytnych Rzymian. Chociaż
na przełomie wieków rasa ta mogła skrzyżować się z okolicznymi dzikami. Jak
sama nazwa wskazuje, rasa pochodzi ze wzgórz z okolic Sieny. Smakosze polecają
min. gotino i rigatino.
Ciemnobrązowa, prawie czarna (bywa także szara) „skośnooka”
świnka to słynna Mora Romagnola, która pochodzi z okolic Faenzy, Forlì i
Ravenny. Jeszcze w 1918 roku we Włoszech hodowla tej rasy liczyła ponad 300tys.
sztuk, a dziś zachowało się zaledwie kilkaset egzemplarzy. Koniecznie warto
spróbować culatello i spalla cruda.
Suino
Nero dei Nebrodi zwana także Nero delle Madonie to mała bardzo
odporna sycylijska rasa, podobna nieco do dzików, która obecnie liczy nie
więcej niż 2tys. egzemplarzy. Niektóre z nich mogą być „pasiaste” przypominające
wyglądem Cinta Senese. Warto
spróbować takie specjały sycylijskie jak salame
di Sant’Angelo in Brolo, czy salsiccia
dei Nebrodi.
Rasa Casertana (zwana
także Di
Teano i Pelatella) jest
prawdopodobnie najstarszą z włoskich ras. Natomiast Nero Calabrese ma nieznane
pochodzenie, chociaż może być skrzyżowaniem z Casertaną. Do spróbowania słynna soppressata di Calabria i pikantna nduja di Spilinga.
Czytaj więcej:link
A ja ekologicznie wcale świń nie jem. Może dzięki temu zachowa się kilkaset i jeden egzemplarzy Mora Romagnola? ;)
OdpowiedzUsuńi słusznie, popieram:) Ag.
UsuńSą piękne. Szkoda, żeby wymarły.
OdpowiedzUsuń