Stowarzyszenie
pizzaioli z Neapolu Associazione Pizzaiuoli Napoletani we współpracy z czasopismem Ristorazione Italiana Magazine organizuje
od kilku lat Światowe Mistrzostwa Pizzaioli
Campionato Mondiale del Pizzaiuolo - 11 Trofeo Caputo.
Tegoroczne mistrzostwa
odbędą się od 21 do 23 maja 2012 w Nola (Napoli), w centrum handlowym "Vulcano
Buono".
Zobaczcie jak to wyglądało rok temu...
Mistrzowie włoskiej pizzy konkurować będą w kategoriach:
PIZZA NAPOLETANA S.T.G “Trofeo Caputo” (pizza neapolitańska s.t.g. trofeum Caputo)
PIZZA
CLASSICA (pizza klasyczna)
PIZZA IN
TEGLIA (pizza z blachy)
PIZZA AL
METRO (pizza z metra, cięta)
pizza al metro |
PIZZA
SENZA GLUTINE (pizza bezglutenowa)
PIZZA
JUNIORES (pizza dla juniorów)
Ponadto, w programie przewidziany jest także konkurs na
Mistrza Pizzy Akrobatycznej w konkurencjach:
LA PIZZA PIU’ LARGA (najszersza pizza)
LA
VELOCITA’ (szybkość)
LO STILE
LIBERO-FREE STYLE SINGOLO (styl wolny pojedynczo)
SQUADRE
ACROBATICHE (grupy akrobatyczne)
Z okazji Światowych Mistrzostw Pizzaioli w tym roku członkowie Associazione Pizzaiuoli Napoletani zaprezentują 7 nowych przepisów na pizze specjalnie zadedykowane przedstawicielom najsłynniejszych rodów Europy:
Wielkiej Brytanii – para William e Kate (Windsor)
Danii – księżniczka Mary Isabella (Oldenburg)
Księstwu Monako – Charlotte
(Casiraghi Grimaldi)
Holandii – królowa
Beatrice (Orange Nassau)
Szwecji –
księżniczka Victoria (Casa Bernadotte)
Belgii – królowa Paola
(Casa Sassonia Coburgo Gotha)
a także „pretendentowi”
do tronu Królestwa Obojga Sycylii (Królestwo nieistniejące od 1860r.) - Carlo i Camilla (Borbone) - pretendente al
trono del Regno delle Due Sicilie.
W przepisach mają pojawić się tylko składniki oznaczone
znakami Igp i Dop z Regionu Campanii.
Info: link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz