Strony

14 maja 2012

Światowe Mistrzostwa Pizzaioli w Neapolu


Stowarzyszenie pizzaioli z Neapolu Associazione Pizzaiuoli Napoletani we współpracy z czasopismem Ristorazione Italiana Magazine organizuje od kilku lat Światowe Mistrzostwa Pizzaioli Campionato Mondiale del Pizzaiuolo - 11 Trofeo Caputo.
Tegoroczne mistrzostwa odbędą się od 21 do 23 maja 2012 w Nola (Napoli), w centrum handlowym "Vulcano Buono".

Zobaczcie jak to wyglądało rok temu...





Mistrzowie włoskiej pizzy konkurować będą w kategoriach:
PIZZA NAPOLETANA S.T.G “Trofeo Caputo” (pizza neapolitańska s.t.g. trofeum Caputo)
PIZZA CLASSICA (pizza klasyczna)
PIZZA IN TEGLIA (pizza z blachy)
PIZZA AL METRO (pizza z metra, cięta)
pizza al metro
PIZZA SENZA GLUTINE (pizza bezglutenowa)
PIZZA JUNIORES (pizza dla juniorów)

Ponadto, w programie przewidziany jest także konkurs na Mistrza Pizzy Akrobatycznej w konkurencjach:
LA PIZZA PIU’ LARGA (najszersza pizza)
LA VELOCITA’ (szybkość)
LO STILE LIBERO-FREE STYLE SINGOLO (styl wolny pojedynczo)
SQUADRE ACROBATICHE (grupy akrobatyczne)

Z okazji Światowych Mistrzostw Pizzaioli w tym roku członkowie Associazione Pizzaiuoli Napoletani zaprezentują 7 nowych  przepisów na pizze specjalnie zadedykowane przedstawicielom najsłynniejszych rodów Europy:

Wielkiej Brytanii – para William e Kate (Windsor)
Danii – księżniczka Mary Isabella (Oldenburg)
Księstwu Monako – Charlotte (Casiraghi Grimaldi)
Holandii – królowa Beatrice (Orange Nassau)
Szwecji – księżniczka Victoria (Casa Bernadotte)
Belgii – królowa Paola (Casa Sassonia Coburgo Gotha)
a także „pretendentowi” do tronu Królestwa Obojga Sycylii (Królestwo nieistniejące od 1860r.) - Carlo i Camilla  (Borbone) - pretendente al trono del Regno delle Due Sicilie.

W przepisach mają pojawić się tylko składniki oznaczone znakami Igp i Dop z Regionu Campanii.
 Info: link

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz