fot.jumpin.it |
Włoskie stowarzyszenie konsumentów Federconsumatori podaje, że przed tegorocznymi świętami Wielkanocy
ceny typowych artykułów żywności już wzrosły o kilka, a nawet kilkanaście
procent.
Wydawałoby się, ze względu na kryzys i spadek konsumpcji,
ceny powinny się stopniowo obniżać, a tymczasem w supermarketach obserwuje się wzrost cen
jaj, mięsa i wyrobów cukierniczych.
Poniżej tabelka średnich cen podanych na portalu federconsumatori.it z dn. 18/03/2013
i procentowy wzrost cen w stosunku do 2012r:
fot.senigallianotizie.it |
Mięso:
Baranina
– 19,50 euro/kg (0%)
Jagnięcina
– 20,10 euro/kg (+2%)
Pierś
z kurczaka – 9,60 euro/kg (+3%)
Jaja:
Opakowanie
6 szt. – 2 euro (+1%)
Opakowanie
10 sztuk – 2,90 euro (+5%)
fot.vitadicoppia.blogosfere.it |
Jaja z czekolady:
Średnie
220gr. (znanej firmy) – 14 euro (+9%)
Małe
150gr. (znanej firmy) – 9,50 euro (+12%)
Średnie
dekorowane 220gr. – 30,90 euro (+10%)
Jajeczka
czekoladowe na wagę – 29,80 euro/kg (+3%)
fot.ilquaderno.it |
Ciasto
colomba pasquale:
Colomba zwykła – 6,90 euro (+10%)
Colomba
nadziewana – 8,70 euro (+6%)
Niech się nakręcają, w końcu dojdzie do samozniszczenia.. z resztą to już się dzieje na moich oczach. Ludzie niczego nie uczą się na własnych błędach
OdpowiedzUsuń