20 marca 2013

Wielkanocne ceny żywności we Włoszech 2013

fot.jumpin.it

Włoskie stowarzyszenie konsumentów Federconsumatori podaje, że przed tegorocznymi świętami Wielkanocy ceny typowych artykułów żywności już wzrosły o kilka, a nawet kilkanaście procent.

Wydawałoby się, ze względu na kryzys i spadek konsumpcji, ceny powinny się stopniowo obniżać, a tymczasem w supermarketach obserwuje się wzrost cen jaj, mięsa i wyrobów cukierniczych.


Poniżej tabelka średnich cen podanych na  portalu federconsumatori.it z dn. 18/03/2013 i procentowy wzrost cen w stosunku do 2012r:

fot.senigallianotizie.it
Mięso:
Baranina – 19,50 euro/kg (0%)
Jagnięcina – 20,10 euro/kg (+2%)
Pierś z kurczaka – 9,60 euro/kg (+3%)

Jaja:
Opakowanie 6 szt. – 2 euro  (+1%)
Opakowanie 10 sztuk – 2,90 euro (+5%)

fot.vitadicoppia.blogosfere.it
Jaja z czekolady:
Średnie 220gr. (znanej firmy) – 14 euro (+9%)
Małe 150gr. (znanej firmy) – 9,50 euro (+12%)
Średnie dekorowane 220gr. – 30,90 euro (+10%)
Jajeczka czekoladowe na wagę – 29,80 euro/kg (+3%)


fot.ilquaderno.it

Ciasto colomba pasquale:
Colomba zwykła – 6,90 euro (+10%)
Colomba nadziewana – 8,70 euro (+6%)

1 komentarz:

  1. Niech się nakręcają, w końcu dojdzie do samozniszczenia.. z resztą to już się dzieje na moich oczach. Ludzie niczego nie uczą się na własnych błędach

    OdpowiedzUsuń