Podobno pasjonatów pizzy można podzielić na dwie kategorie: purystów i eksperymentatorów.
Największe pole do popisu mają oczywiście eksperymentatorzy, bo w internecie ukazało się już chyba rekordowo dużo przepisów na niezwykłe pizze, tj. z niezwykłymi składnikami.
I tak na przykład na stronie 2night.it można wyczytać najnowsze tendencje przyrządzania pizzy w rzymskich lokalach. Pomijając ekstremalne zestawienia, takie jak pizza z ananasem czy z nutellą, gdzieniegdzie można spróbować całkiem ciekawe propozycje:
- pizza Cacio e Pepe, prosta ale jakże apetyczna, zapiekana z serem cacio i podawana z odpowiednią dozą pieprzu.
- pizza Puzzetta z odpowiednią porcją "pachnącego" sera gorgonzola, plastrami szynki wędzonej (speck), i cykorią sałatową czerwoną (radicchio).
- pizza z figami i szynką parmeńską
Ale najciekawsze chyba menu przygotowała Pizzeria Gatta Magiona, gdzie wprowadzono prawdziwy kalendarz pizzy. Co miesiąc serwowana jest inna:
z truflami w styczniu,
z brokułami w lutym,
z karczochami w marcu,
z karczochami w marcu,
ze szparagami w kwietniu,
z mieszanką jadalnych kwiatów w maju,
z solonym dorszem (baccalà) w czerwcu,
z rukolą i pikantną pastą rybną (sardella calabrese),w lipcu
pizza caprese z pomidorkami i mozzarellą z mleka bawolego w sierpniu,
z borowikami we wrześniu,
z serem taleggio, kasztanami, prawdziwkami i kroplą soku z jagód w październiku,
z łodyżkami cykorii (catalogna), czosnkiem i rybkami anchoix w listopadzie,
i wreszcie, świątecznie, z węgorzem wędzonym, serem owczym i miętą rzymską w grudniu...
To która pizza was najbardziej inspiruje?
To która pizza was najbardziej inspiruje?
O jejku! Jakie pyszności, oczywiście kocham pizzę :) Normalnie, w mojej pizzy mu być salami, oliwki, papryka oraz cebula i dużo ciągnącego się sera :D Ale wszystkie inne też wyglądają kusząco :) szczególnie;nie ta Puzzetta :)
OdpowiedzUsuńNajbardziej lubię pizzę Margheritę - z pomidorami, mozzarellą, bazylią i oliwą. Często piekę pizzę w domu i wtedy eksperymentuję z dodatkami. Ostatnio zrobiłam pizzę z gruszką, kozim serem, orzeszkami pinii. Była pyszna, przepis u mnie na blogu, dla eksperymentatorów.
OdpowiedzUsuńz gruszką? fantastyczne, muszę kiedyś taki przepis wypróbować!
UsuńTa wrześniowa pizza z borowikami jest dla mnie inspiracją.
OdpowiedzUsuń