21 i 22 października w Bresci odbędzie się szósta już edycja międzynarodowego konkursu przygotowywania i smakowania kawy - International Coffee Tasting.
Podczas konkursu "kawowi profesjonaliści" z 15 krajów przygotują 149 rodzajów kawy w sześciu różnych kategoriach.
A oceniać ich będzie międzynarodowa komisja 28 ekspertów z 10 krajów, którzy będą smakować kawy "w ciemno", tzn. nie wiedząc skąd pochodzi, jakiej jest marki i kto ją przygotował.
Imprezę zorganizował Istituto Internazionale Assaggiatori Caffè (który liczy 9 tys. profesjonalnych "smakoszy" kawy w czterdziestu krajach), we współpracy z włoskim Istituto Nazionale Espresso Italiano.
Co roku Instytut organizuje kursy i wydaje tytuły "profesjonalnego smakosza kawy": Assaggiatore di caffè i Espresso Italiano Specialist.
Poniżej filmik z jednej z poprzednich edycji konkursu. Zobaczmy jak wygląda smakowanie i ocenianie kawy przez ekspertów:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz