Według sondaży włoskiej federacji konsumentów Federconsumatori ceny typowo świątecznych produktów wzrosną we Włoszech o kilka procent w stosunku do zeszłego roku, np. świeże jaja będą droższe o 3% a jaja czekoladowe wzrosną +2,7%, a ciasto colomba + 2,5%
W konsekwencji konsumpcja żywności spada o 7%, a w niektórych sektorach jeszcze więcej, np. konsumpcja pieczywa spada o 30%.
Jednak pozytywnym efektem kryzysu jest wzrost zakupów bezpośrednio od producentów (rolników), którzy proponują świetne relacje jakość/cena.
Poniżej krajowe średnie ceny przedświąteczne we włoskich sklepach:
jagnięcina 18,90 euro/kg
mięso królika 9,60 euro/kg
pierś z kurczaka 10,50 euro/kg
pierś z indyka 12,99 euro/kg
jaja świeże (6 sztuk) 2,20 euro
(10 sztuk) 2,99 euro
ciasto colomba 7,40 do 9,29 euro
jaja z czekolady (znanej marki) 220gr. 14,90 euro
150gr. 10,20 euro
jaja z czekolady dekorowane 220gr. 32,60 euro
Pamiętajmy, że podane ceny to średnia krajowa. W Mediolanie przykładowo, jak podaje lokalna prasa, jaja czekoladowe można kupić w cenie od 8 do 80 euro/kg. Jeden z takich super drogich produktów to jajo Kinder Gransorpresa 41 gr. w cenie 82 €/kg.
Obserwatorzy przewidują natomiast zniżki niektórych produktów importowanych, np. oliwy z oliwek z Grecji i Hiszpanii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz