23 marca 2015

Ceny żywności przed Wielkanocą 2015 we Włoszech

Według sondaży włoskiej federacji konsumentów Federconsumatori ceny  typowo świątecznych produktów wzrosną we Włoszech o kilka procent w stosunku do zeszłego roku, np. świeże jaja będą droższe o 3% a  jaja czekoladowe wzrosną +2,7%, a ciasto colomba + 2,5%


W konsekwencji konsumpcja żywności spada o 7%, a w niektórych sektorach jeszcze więcej, np. konsumpcja pieczywa spada o 30%. 
Jednak pozytywnym efektem kryzysu jest wzrost zakupów bezpośrednio od producentów (rolników), którzy proponują świetne relacje jakość/cena.

Poniżej krajowe średnie ceny przedświąteczne we włoskich sklepach:


jagnięcina 18,90 euro/kg
mięso królika 9,60 euro/kg
pierś z kurczaka 10,50 euro/kg
pierś z indyka 12,99 euro/kg

jaja świeże (6 sztuk) 2,20 euro
                  (10 sztuk) 2,99 euro

ciasto colomba 7,40 do 9,29 euro

jaja z czekolady (znanej marki) 220gr.  14,90 euro
                                                   150gr.  10,20 euro
jaja z czekolady dekorowane     220gr.   32,60 euro


Pamiętajmy, że podane ceny to średnia krajowa. W Mediolanie przykładowo, jak podaje lokalna prasa, jaja czekoladowe można kupić w cenie od 8 do 80 euro/kg. Jeden z takich super drogich produktów to jajo Kinder Gransorpresa 41 gr. w cenie 82 €/kg.

Obserwatorzy przewidują natomiast zniżki niektórych produktów importowanych, np. oliwy z oliwek z Grecji i Hiszpanii.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz