Ricotta we Włoszech właściwie nie zalicza się do serów, ale do ubocznych wyrobów nabiałowych, a konsystencją przypomina twaróg.
Nazwa ricotta pochodzi z łacińskiego terminu recoctus, co oznacza po prostu powtórne gotowanie serwatki (siero ri-cotto) w temperaturze 90°. Ricotta może być krowia, owcza, kozia, spożywana na słodko lub na słono, w zależności od potrawy. Każdy region Włoch może pochwalić się swoimi tradycyjnymi smakowitymi przepisami z ricotty.
Proponuję prosty przepis polecany na blogu Moja Toskania. "Ten smakowity przepis" - pisze Aleksandra Seghi, autorka bloga - "znalazłam w ksiażeczce z przepisami z rejonu Maremma".
Torta di ricotta (Dolce del tre)
Składniki:
300 gram sera ricotty
250 gram cukru (ja dodałam trzcinowy)
300 gram sera ricotty
250 gram cukru (ja dodałam trzcinowy)
300 gram mąki
3 jaja
2 łyżki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
3 jaja
2 łyżki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
Przygotowanie:
Ciasto wlewamy do formy uprzednio wysmarowanej masłem.
Pieczemy okolo 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
www.aleksandraseghi.com |
źródło:
Nie wiedziałam, że Włosi nie uznają ricotty jako sera, a jeszcze dziwniejsze, że taki produkt uboczny cenowo nie odbiega od ceny "prawdziwego" sera :D
OdpowiedzUsuń