5 grudnia 2011

Jak wybrać choinkę we Włoszech


Kilka praktycznych rad jak wybrać i „utrzymać” zielone, pachnące  i zdrowe drzewko na Święta podaje Corriere Fiorentino:

Pomijając choinki plastikowe “made in China” i prawdziwe jodły eksportowane z Europy wschodniej i północnej, najwięcej drzewek w sprzedaży we Włoszech, aż 5 mln rocznie,  pochodzi z Toskanii, a dokładnie z okolic Viareggio (provincia di Lucca),  Pescii (provicia di Pistoia) i Arezzo.

Wybierając drzewko w punkcie sprzedaży (vivaio) powinno się sprawdzić etykietkę z nazwą producenta i wpisem do rejestru środków ochrony roślin (l’indicazione dell’azienda di produzione e l’iscrizione al registro fitosanitario).

Po odpowiednim zmierzeniu drzewka (biorąc pod uwagę wysokość od stojaka do sufitu), najlepiej kupić choinkę kilka dni wcześniej, aby mogła „zadomowić się” w nowym otoczeniu i przystosować do nowej temperatury, a więc rozłożyć gałęzie przed założeniem nie zbyt ciężkich ozdób.  Choinkę należy ustawić daleko od kaloryferów, utrzymywać wilgotną ziemię w donicy, i wreszcie, nie stosować sztucznego śniegu, czy innego kolorowego sprayu.
(Ciekawostki z prasy: Corriere Fiorentino, 4/12/2011)

Inicjatywy na rzecz ochrony środowiska:

Abeti „made in Toscana” in zolla (jodły z korzeniami i ziemią) w cenie 10,00 euro są do nabycia w sieci OBI, gdzie w ramach kampanii "Campagna Sempreverde, semprevivo! 2011" promowanej przez Amici della Terra przy współpracy z OBI Italia i Azienda Vivaistica "Bani" di Castel San Niccolò (AR) do 10 stycznia będzie można odnieść choinkę (wraz z paragonem) w dobrym stanie, tak aby można ją było ponownie zasadzić na plantacji w Toskanii i otrzymać bon zakupów w sieci OBI.

Sieć sklepów  Ikea proponuje drzewka za cenę 14.99 euro, za każde odniesione drzewko w dniach 5-12 stycznia 2012, Ikea przeznacza 3 euro na pomoc dla Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi. Monte Falterona e Campigna, w ramach projektu COMPRA UNA FORESTA, NE SALVERAI QUATTRO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz