Kto z was nie wie jeszcze co to jest grattachecca w Rzymie?
|
fot.italianicious.com.au |
Nazwa powstała w zeszłym stuleciu od czynności grattare la ghiacciata, w dialekcie zwana "checca", czyli utrzeć lodową bryłę.
Napoje w stylu "ghiaccio all’acqua inzuccherata e profumata" (lód z wodą posłodzoną i pachnącą) spożywano już w XVI w., a we Florencji na dworze zamontowano specjalne "neviere" (przyrządy do robienia śniegu), stopniowo na dworach pojawiła się także "acqua ghiacciata" (woda lodowa/mrożona).
|
fot.manantscripta.wordpress.com |
Pod koniec XIXw., aby utrzymać jak najdłużej świeżość warzyw i owoców, przechowywano je pod bryłami lodu, a mieszkańcy Rzymu, a później także turyści, w wyjątkowo upalne dni, upodobali sobie pogawędki pod chłodnymi kioskami, gdzie można było nabyć takie bryły lodowe, a także utarty lód z miętą, pomarańczą, cytryną, kokosem...