23 marca 2011

Czy japońskie sushi we Włoszech jest skażone? – ciekawostki z prasy

Ma si può mangiare giapponese?

L’Espresso, 21 marzo 2011
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła alarm możliwości skażenia substancjami radioaktywnymi japońskich produktów żywnościowych. Czy we Włoszech wzrasta niepokój dotyczący napromieniowania żywności importowanej z Japonii?

Z sondażu opublikowanego w L’Espresso  wynika, że surowe ryby serwowane w barach i restauracjach sushi we Włoszech pochodzą z Morza  Śródziemnego, ewentualnie ze Skandynawii. Ryzyko zwiększonego poziomu radioaktywności dotyczyć może jedynie soi, wasabi, octu, herbaty zielonej i dań przyżądzanych z wodorostów, ale i te produkty na ogół sprowadzane są z Chin i Korei.  

Klientela chińskich i japońskich lokali w Mediolanie, a jest ich około 300, jak na razie nie potwierdza żadnej fobii wobec kuchni japońskiej.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza