11 grudnia 2014

Piernik świąteczny wg. mnichów z Bolonii

Piernik zwany panspeziale, albo Certosino di Bologna to typowy wypiek świąteczny z okolic Bolonii.


Oryginalny przepis pochodzi jeszcze ze Sredniowiecza, przygotowywany przez tzw. "speziali", czyli mnichów, którzy zajmowali się zastosowaniem i rozpowszechnianiem różnego rodzaju przypraw ("spezie"). 
Wyłącznie oni mieli dostęp do leczniczych, kosmetycznych, kulinarnych (i trucicielskich) właściwości znanych wówczas przypraw. 
A że handel przyprawami stawał się coraz bardziej intratny, mnisi zdobywali na nich fortunę.


Przypomnijmy, że we Włoszech po raz pierwszy pojawiło się rozróżnienie zawodu lekarza od "speziale" dopiero za czasów panowania oświeconego Fryderyka II w 1235r.

Ponieważ to właśnie "certosini", czyli mnisi z zakonu Kartuzów z Bolonii zasłynęli z wypieku tego przysmaku świątecznego na bazie przypraw, przyjęła się właśnie taka nazwa piernika.

Piernik mnisi przygotowywali już około miesiąca przed świętami, tak aby w pełni "nasiąkł" aromatem przypraw i owoców kandyzowanych.

Składniki:
mąka 350gr
migdały 200gr
owoce kandyzowane (całe i w kawałkach) 125gr
gorzka czekolada w kawałkach 500gr
miód 300gr
cukier lub owoce gotowane na marmoladę 250gr
orzeszki sosnowe 50gr
rodzynki
goździki,
cynamon 1gr
anyżek lub wino Marsala
soda oczyszczona
masło do wysmarowania formy
(ewentualnie) kakao 50gr

Przygotowanie
Podgrzać miód i stopniowo dodawać część pokrojonych owoców, migdały i orzeszki. dodać resztę składników (mąkę przesiać i sypać powoli), zrobić formę ciasta i odłożyć na 3-4 godz.
Następnie ułożyć w formie, przykryć całymi owocami kandyzowanymi, włożyć do piekarnika na 40 minut.

Podawać najlepiej po conajmniej 10 dniach. Kroić w cienkie plastry. 



2 komentarze: