14 września 2011

Toskańskie ciasto chlebowo-migdałowe

Torta di pane e amaretti

Już od dawna chodził za mną ten przepis. Byłam bardzo ciekawa smaku tego ciasta, gdyż wykonane jest ono z połączenia chleba i ciasteczek amaretto (z migdałami). Z tego co wiem ciasteczka te dostępne sa na rynku polskim, także możecie spróbować wykonać ten przepis.Wprawdzie do wykonania potrzeba chleba toskańskiego, ale zróbcie eksperyment i dodajcie zwykły,polski chleb. Podaję przepis:

Skladniki:
1 kg czerstwego chleba
1 litr mleka
3 łyżki cukru
200 gram ciasteczek amaretti
3 jaja
40 gram rodzynek
trochę masła do wysmarowania formy


Przygotowanie:
W robocie kuchennym rozdrabniamy ciasteczka amaretti. Kroimy na kromki chleb, wkladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odczekujemy 20 minut, by chleb wchłonął mleko.



Wkładamy go do robota kuchennego i dodajemy cukier, rozdrobnione amaretti, 3 żółtka i wszystko razem miksujemy. W garnuszku ubijamy białka na sztywną pianę. Z robota kuchennego wyjmujemy masę chlebowę, wlewamy ja do miski. Dodajemy rodzynki oraz pianę z białek.


Wszystko delikatnie mieszamy. Do tortownicy wysmarowanej masłem wlewamy masę chlebową.



Wkładamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 20 minut.
źródło: Moja Toskania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz