24 grudnia 2012

Włoskie pierniczki, czyli świąteczne susamelle z Kalabrii

fot.salernomania.it
Susamelle lub susumelle/sussumelli, w dialekcie kalabryjskim znaczy "pieszczoty", to typowe ciasteczka wypiekane na święta Bożego Narodzenia i w smaku bardzo przypominające nasze polskie pierniczki.

Oczywiście, ile gospodyń, tyle przepisów. Poniżej jeden z prostrzych wersji:


Składniki:
250 mąki 
fot.dolciart.it
100gr miodu
100 gr cukru
5gr sody oczyszczonej
50 gr zmielonych migdałów
10/20gr owoców kandyzowanych lub rodzynek
1gr cynamonu
10gr kakao
80gr wody


Wymieszać składniki, gdyby ciasto było zbyt suche dodać odrobinę wody. Posypując odrobiną mąki formować owalne ciasteczka (z ok. 20/30gr.). Ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez 5 min. Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia.

Upieczone ciastka pokryć tylko z wierzchu polewą czekoladową: 200gr gorzkiej czekolady. Poczekać aż czekolada stwardnieje i można podawać.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz