13 stycznia 2013

Piwne TIRAMISÙ na zimowe podwieczorki


Znany i uwielbiany na całym świecie włoski deser TIRAMISÙ ma oczywiście wiele smakowitych wersji, niektórzy dodają do kremu truskawki, inni jogurt kawowy, a jeszcze inni zamiast biszkoptów używają troszkę czerstwego chleba...
ale chyba najbardziej oryginalną jest wersja BIRRAMISÙ - szczególnie polecana na zimowe podwieczorki w północnych Włoszech.

Jak sama nazwa wskazuje głównym składnikiem deseru jest birra, czyli piwo, które zastępuje tu mocną włoską kawę. Tak więc zamiast namaczać biszkopty savoiardi w klasycznym espresso, moczymy je w mocnym ciemnym piwie na ok 3-4sekundy.



Składniki:
Mocne ciemne piwo, savoiardi, ser (bardzo tłusty) mascarpone (250gr.), 2 żółtka, cukier (2 łyżki), śmietana, gorzkie kakao, kawałki czekolady do dekoracji.. Sposób przyrządzania na filmiku: 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz