26 czerwca 2013

Włoski portal dla "konsumentów" leków

Nowy włoski portal dla "konsumentów" leków FarmaMenu.it to przewodnik po produktach spożywczych, których trzeba unikać przyjmując leki czy zioła lecznicze.

fot.vivimedia.eu

Dzięki temu unikniemy często groźnych dla zdrowia interakcji leków.
Tutaj dowiemy się na przykład, że cebula nasila skutki leków stosowanych na cukrzycę, ananas zwiększa ryzyko krwotoku przy spożyciu leków przeciwzapalnych, grejpfrut nasila efekty uboczne leków przeciw cholesterolowi, mleko zmniejsza skuteczność działania niktórych antybiotyków, a sałata może być groźna przy spożyciu leków przeciwzakrzepowych..., itd.

Konsultacja na stronie jest bezpłatna i bardzo prosta: wystarczy wpisać nazwę leku i ukazuje się lista alimenti da evitare (produkty spożywcze, których należy unikać) i erbe da evitare (zioła, których należy unikać). Portal jest dostępny w kilku językach.

Portal jest autoryzowany przez Dipartimento di Chimica delle Sostanze Naturali dell’Università di Napoli Federico II. 

(Ciekawostki z prasy: buonenotizie.it, 30/05/2013)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz