21 października 2011

Budyń po sieneńsku

Budinone alla senese
Składniki:
1, 5 litra mleka
500 gram ryżu
250 gram cukru
4 jaja
50 gram masła
150 gram owoców kandyzowanych
1 opakowanie cukru waniliowego
otarta skórka z 1 cytryny (ewentualnie pomarańczy)
50 gram orzechów pinolowych
50 gram orzechów włoskich
30 gram orzechów pistacjowych
kakao do posypania
cukier waniliowy oraz cukier puder do posypania



Przygotowanie: 
W garnku zagotowujemy mleko, na które wrzucamy ryż i cukier. Gotujemy do momentu aż wchłonie się mleko. Jeśli ryż jest jeszcze twardy, to dolewamy trochę mleka. 
W drugim garnku wbijamy jaja z cukrem waniliowym, następnie dodajemy owoce kandyzowane, masło, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy, orzechy pinolowe oraz pokrojone na kawałki orzechy włoskie i pistacjowe.
Ugotowany ryż mieszamy wraz ze wszystkimi owocami kandyzowanymi i orzechami.Tortownicę wysmarowujemy masłem, wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy cukrem pudrem, kakao oraz odrobinę cukru waniliowego. Pieczemy okolo 40 minut w 250 stopniach.

źródło: Moja Toskania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz