1 października 2011

Schiacciata con l'uva, czyli toskańskie ciasto z winogronami


Do przygotowania ciasta potrzebujemy malutkie, czarne winogrona, z małą ilością pestek (rosną one również w Polsce). Obrywamy je do głębokiego naczynia.
Na patelni ogrzewamy oliwę z oliwek i trochę rozmarynu. Następnie odcedzamy oliwę od rozmarynu.  

Oto przepis na ciasto:
  • 350 - 400  gr mąki
  • 20 gr drożdży piwnych
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki cukru 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Przygotowanie:
W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Do głębokiego naczynia (np.miski) wsypać mąkę, dolać drożdże, 4 łyżki cukru, 4 łyżki oliwy i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, po czym przykryć je ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Cd... Ciasto można również wyrobić z odcedzoną aromatyzowaną oliwą. Kiedy ciasto wchłonie oliwę dzielimy je na dwie części: pierwszą rozwałkowaną rozkładamy na blasze posmarowanej oliwą. Na niej kładziemy, a raczej wciskamy jedną po drugiej kulki winogron. Cukrzymy lekko warstwę winogron i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozkładamy warstwę winogron i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika. 
Kiedy ciasto nabierze złotego koloru możemy je wyjąć z piekarnika i podawać do jedzenia.

źrłdło: Moja Toskania

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza