6 października 2011

Włochy kraj grubasów?


Eksperci włoskiego towarzystwa dietetyki Fondazione Adi (Associazione italiana di dietetica e nutrizione clinica) alarmują: 46% włoskiego społeczeństwa ma nadwagę, a tylko w ostatnim dwudziestoleciu zanotowano wzrost liczby osób otyłych aż o 10%.
Zdaniem dietetyków główną przyczyną wzrostu tej patologii jest pogłębiający się kryzys. Wbrew pozorom ludzie w stresie jedzą więcej, ale  „gorzej”, tj. spożywając w szczególności produkty tańsze i bardziej kaloryczne.
Groźny jest też fakt, że, otyłości towarzyszy pojawianie się innych problemów zdrowotnych i chorób ustrojowych: co 2 minuty, lekarze diagnozują cukrzycę typu II, chorobę metaboliczną, często atakującą ludzi z nadwagą. Statystycznie na 3 miliony chorych na cukrzycę we Włoszech 2 mln to pacjenci otyli. Nic dziwnego, że pojawił się nawet  neologizm we włoskiej terminologii medycznej „diabesità” (diabete+obesità, czyli cukrzyca+otyłość).
(Ciekawostki z prasy: Leggo, 06/10/2011)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza