W dniach od
25 do 30 września 2012 w San Vito Lo Capo (Trapani) odbędzie się
coroczny międzynarodowy festiwal Cous Cous Fest. W festiwalu wezmą
udział reprezentacje krajów regionu śródziemnomorskiego, dla których cous cous
jest jednym z głównych elementów kuchni i kultury ludowej.
W zorganizowanej
specjalnie na tą okazję wiosce gastronomicznej od południa do północy będzie
można spróbować 30 różnych potraw przygotowanych na bazie cous cous, o różnych
smakach i w nieoczekiwanych zestawieniach, z rybami, mięsem, warzywami, aromatyzowane
curry, curcuma, szafranem, albo serwowany np. z mlekiem kokosowym, ale organizatorzy
zapowiadają i „odważniejsze” przepisy.
W programie
przewidziane są degustacje, pokazy gastronomiczne, warsztaty i zawody kulnarne
znanych chefów kuchni. Na festiwal przybędą także międzynarodowej sławy artyści,
aktorzy, komicy, grupy muzyczne, piosenkarze min. Edoardo Bennato, Fiorella
Mannoia, Goran Bregovic...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz