Pasta al pomodoro, czyli makaron z sosem pomidorowym, to chyba najbardziej "narodowy" sos włoski, najbardziej popularny i lubiany na całym świecie i... wydawałoby się najprostrzy.
Nic bardziej mylnego, twierdzi absolutny mistrz kuchni włoskiej, Fulvio Pieragelini. A to dlatego, że wariantów może być nieskończenie wiele, począwszy od tego czy sos robiony jest ze świeżych pomidorów, z konserwy czy przetworu pomidorowego, w zależności od wyboru gatunku pomidora i innych składników. Niektórzy preferują podsmażyć czosnek, inni drobno siekaną cebulkę, a nawet siekany seler naciowy i marchewkę, jedni dodają parmezan podczas gotowania sosu, inni świeżą ostrą papryczkę, lub szklankę wody aby sos był bardziej płynny, itd, itd.
Nie sztuką jest więc wrzucenie wszystkiego na patelnię, ale połączenie tych składników w harmonijną i perfekcyjną całość.