Locali storici d’Italia 2011 to jedyny tego rodzaju przewodnik po historycznych i prestiżowych włoskich hotelach, restauracjach, gospodach, kawiarniach, cukierniach, pijalniach alkoholi i innych lokalach gastronomicznych z epoki Risorgimento począwszy od Antica focacceria San Francesco w Palermo, gdzie zatrzymał się sam Garibaldi, czy Hotel Tornabuoni Beacci we Florencji, a skończywszy na caffè Fiorio w Turynie. W tych niezwykłych miejscach do dziś można nie tylko skosztować tradycyjne napoje i dania przygotowane według starodawnych receptur, ale także podziwiać autentyczny wystrój wnętrz i atmosferę poprzednich epok.
Przewodnik, opracowany przez dziennikarza Claudio Guagnini i wydany w języku włoskim i angielskim, można zamówić w Associazione locali storici d’Italia lub skonsultować na stronie:
http://www.localistorici.it/it/Schede/list/tipo/locali-storici
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz