Włoski przepis na lato? Może makaron z owocami?
Wbrew pozorom we
Włoszech też można znaleźć takie przepisy i to wcale nie na deser.
W Lari, małym toskańskim miasteczku, gdzie tradycyjnie od
lat odbywają się ludowe festyny czereśni link powstał dość nietypowy przepis: makaron z sosem czereśniowym/wiśniowym.
Penne con ragù di ciliegie
Składniki
dla 4 osób:
400gr.
czereśni/wiśni bez pestek (najlepiej z gatunku marchiane)
250gr.
sosu pomidorowego (passata)
320gr.
makaronu penne
50gr. majeranku w liściach
100gr. tartego sera owczego pecorino
Oliwa z oliwek extravergine
1 biała cebula
Sól i pieprz do smaku, ewentualnie ostra papryczka chilli
Przyrumienić
lekko cebulkę i chilli na odrobinie oliwy, dodać owoce i chwilę podsmażać,
dodać połowę listków majeranku, i dusić przez 10 minut. Następnie dodać sos
pomidorowy, sól (pieprz) do smaku. Gotować jeszcze przez 10 minut i odstawić.
Ugotować
makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić i wrzucić do owocowego ragù.
Podgotować chwilę razem mieszając. Posypać obficie tartym serem, dodać resztę
majeranku i polać odrobiną oliwy.
(przepis: Osteria Il Castello Lari; źródło: Corriere della Sera, 2/06/2012)
Jakoś mnie nie przekonuje? Próbowałaś?
OdpowiedzUsuńRenata
Jeszcze nie:) ale to ciekawe zestawienie...
OdpowiedzUsuńW zeszlym roku bylam w Lari, przepiekne to swieto czeresni!! Mniam!
OdpowiedzUsuńZrobiłaś może jakieś zdjęcia? Ag
Usuń