Torrone, czyli
typowy świąteczny nugat z ciasta składającego się z białka, miodu i cukru, do
którego dodaje się migdały, orzechy włoskie, orzechy ziemne lub laskowe, i
często pokrywa opłatkiem. W niektórych przepisach pojawia się także kakao (Friuli)
lub czekolada. Na Sardynii dodaje się również kawałki pomarańczy i cytryny oraz
pinoli (nasienie/orzeszki pinii), a na
Sycylii orzeszki pistacjowe. Może być twardy (duro) lub miękki (tenero),
kruchy (friabile) lub lekko ciągnący
się.
Według tutejszych
kronik torrone po raz pierwszy został
wyprodukowany w Cremonie w 1441r. i podany na przyjęciu weselnym Francesco
Sforza i Bianchi Marii Visconti w formie tzw. „torrazzo”, lub „torrione”
czyli wieży z dzwonnicą kościelną
miejskiej katedry. Prawdopodobnie stąd pochodzi nazwa „torrone”:torre – wieża, lub z łaciny: torrere -prażyć.
Oprócz słynnych klasycznych
torrone cremonesi (Cremona), w całych Włoszech znane są także torroni piemontesi (Piemonte) di Alba, Mombercelli, Novi Ligure, torroni
senesi (Siena), beneventani (Benevento), abruzzesi (Abruzzo) i calabresi (Calabria).
Jak co roku w
Cremonie, w dniach 18-20 listopada odbędzie
się Festa
del Torrone. W programie 50 różnych atrakcji, zabaw, spotkań kulturalnych, pokazów
i degustacji gastronomicznych, oraz laboratoriów itd... Tematem przewodnim święta
w tym roku jest podróż.
Info:link
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz