27 maja 2012

Sekrety najlepszej włoskiej lodziarni




GROM to obecnie jedna z największych sieci gastronomicznych we Włoszech specjalizująca się w produkcji i sprzedaży wysokiej jakości lodów i sorbetów. 


Firma powstała zaledwie w 2003r. w Turynie przez dwóch młodych przyjaciół, którzy pewnego upalnego dnia, narzekając na brak naprawdę dobrych lodów na rynku, postanowili sami założyć własną lodziarnię. Okazało się, że pomysł trafił w dziesiątkę, firma od razu odniosła ogromne sukcesy w całych Włoszech (dziś posiada swoje punkty sprzedaży w 34 miastach), a nawet podbija rynki Nowego Yorku, Paryża, Tokio czy Malibu. 

Sukces "lodziarzy" z Turynu  polega przede wszystkim na powrocie do starych, bardzo prostych receptur wyrobu lodów, a także na stosowaniu w produkcji tylko i wyłącznie surowców najwyższej jakości:
- frutta fresca di stagione  (świeżych sezonowych owoców) provenienti dai migliori consorzi d'Italia (pochodzących z najlepszych  konsorcjów we Włoszech), 
- niente additivi chimici, aromatizzanti, coloranti, (braku dodatków chemicznych, aromatów, kolorantów)
- acqua di montagna di Lurisia come base per i sorbetti  (woda z gór Lurisia jako baza do wyrobu sorbetów)
- latte fresco intero di alta qualità  (wysokiej jakości pełne świeże mleko)
- uova biologiche (jaja ekologiczne)
- selezioni dei migliori cacao e caffè dal centro America (wybór najlepszego kakao i kawy z  Ameryki środkowej

Aby połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli nauczyć się przygotowawać lody po mistrzowsku, a przy tym  jeszcze coś zarobić, warto skorzystać z okazji, jako że firma  Grom,  ma właśnie zamiar zatrudnić ok. 150 osób na sezon letni 2012.

Nowi zatrudnieni zaczynają od pracy w lodziarni, a jeśli wykażą brawurę i talent mogą liczyć na dalszą karierę w firmie. Info: Grom cerca talenti link


A dla smakoszy kilka pysznych przepisów na  domowe lody -  tłumaczy i pokazuje jeden z właścicieli firmy, Guido Martinetti:

sorbetto al limone (sorbet cytrynowy)




- gelato al cioccolato variegato alla fragola (lody czekoladowe zabarwione truskawką)




- gelato alla nocciola (lody z orzecha laskowego)

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz