14 października 2011

Najlepsze włoskie piwa 2011


O piwie we Włoszech pisze się jeszcze stosunkowo mało, tym bardziej, że tutejsze spożycie piwa wynosi trochę ponad 30 litrów na głowę rocznie (w porównaniu, w Polsce przekracza 90 litrów rocznie).
Jednakże miłośnicy i koneserzy złocistego napoju  z pianką mają wreszcie do dyspozycji przewodnik po nalepszych włoskich piwach i browarach wydany pod patronatem prestiżowej instytucji Slow Food: Luca Giaccone, Guida alle birre d’Italia 2011, Slow Food Editore (cena: 15 euro)
Autorzy  przewodnika dokładnie opisali i przeanalizowali ponad 300 lokalnych browarów i 1092 piwa z całych Włoch. Ogółem wyselekcjonowano 179 producentów i 629 piw, a pięcio-gwiazdkowe nagrody  przyznano 55 piwom, oraz wyszczególniono dwa najwyższej jakości browary Baladin i Birra del Borgo.
Oprócz nazw i adresów browarów, zarysu historycznego i głównych cech charakterystycznych przewodnik podaje symbole koloru i typu fermentacji piwa, cenę, oraz ilość gwiazdek (od 1 do 5).
Info: link

1 komentarz: