O piwie we
Włoszech pisze się jeszcze stosunkowo mało, tym bardziej, że tutejsze spożycie piwa
wynosi trochę ponad 30 litrów na głowę rocznie (w porównaniu, w Polsce przekracza
90 litrów rocznie).
Jednakże miłośnicy
i koneserzy złocistego napoju z pianką
mają wreszcie do dyspozycji przewodnik po nalepszych włoskich piwach i
browarach wydany pod patronatem prestiżowej instytucji Slow Food: Luca Giaccone, Guida alle birre d’Italia 2011, Slow Food Editore (cena: 15 euro)
Autorzy przewodnika dokładnie opisali i przeanalizowali
ponad 300 lokalnych browarów i 1092 piwa z całych Włoch. Ogółem wyselekcjonowano
179 producentów i 629 piw, a pięcio-gwiazdkowe nagrody przyznano 55 piwom, oraz wyszczególniono dwa
najwyższej jakości browary Baladin i Birra del
Borgo.
Oprócz nazw i adresów browarów, zarysu
historycznego i głównych cech charakterystycznych przewodnik podaje symbole koloru
i typu fermentacji piwa, cenę, oraz ilość gwiazdek (od 1 do 5).
Info: link
Ja najbardziej lubie Peroni :) Czerwone :)
OdpowiedzUsuń