Co jakiś czas odkrywam nowe nazwy makaronów. Ostatnio w sklepie spotkałam się z takimi nazwami makaronów:
OCZY KUROPATWY:
NASIONA MELONA:
A dawniej z JEZYKIEM TESCIOWEJ:
AVEMARIE – Zdrowaś Maryjo
BALLERINE – tancerki (podobne do sukienki z falbankami)
BRUCHI -gąsienice
CAPELLI D’ANGELO – włosy anioła, makaron używany do rosołu, rzadkich zup
CAPELLI DI CUOCO – włosy kucharza
CAVATAPPI – korkociągi
DISCHI VOLANTI – latające talerze
RACCHETTE – rakietki
SIGARETTE – papierosy (długie jak cannelloni, ale cienkie)
A Wy z jaką ciekawą nazwą makaronu spotkaliście się w Polsce lub Włoszech?
Aleksandra Seghi
źródło: Moja Toskania
Ciekawe, jak zatem wyglądają "avemarie", jak aureole? ;-)
OdpowiedzUsuńmakaron "avemaria" to bardzo krótkie "rigatoni", i przypominają paciorki z różańca...:)
UsuńZnam jeszcze włoskie Farfalle
OdpowiedzUsuńTak, tak, farfalle (motyle) są bardzo popularne...
UsuńUrzekł mnie "język teściowej", zaś "włosom kucharza" mówię stanowcze NIE:D:D Teraz idę szukać tego makaronu:) Pozdrawiam. Barbara
OdpowiedzUsuń