Pomimo kryzysu propozycji sylwestrowych jest
jak zwykle wiele i przystępnych na każdą kieszeń, począwszy od tych na wielką
skalę, na głównych placach, po zabawy w barach, dyskotekach, czy wreszcie przyjęcia w restauracjach i hotelach.
CAPODANNO LOW COST
W dyskotekach i większych barach króluje
na ogół cena a buffet, czyli tzw. bufet szwedzki, ostatnio bardzo modne
jest także finger food party, czyli cena con spuntini e stuzzichini, aperitivi,
cocktail..., a więc impreza na stojąco, gdzie ciepłe i zimne przekąski
serwowane są tak aby można je było swobodnie jeść palcami. Niektóre lokale oprócz
typowej musica da discoteca (muzyki dyskotekowej) organizują musica
dal vivo (muzyka na żywo), zapraszają artisti di strada
(artystów ulicznych) i inne band (zespoły).
CENE ELEGANTI
Elegancka kolacja to na ogół cena
servita (kolacja podana przez kelnerów) lub cenone con open bar (wykwintna
kolacja i bar, gdzie wszystkie napoje i alkohole są wliczone w koszt),
serata danzante (wieczór taneczny) e musica live (muzyka na
żywo). Niektóre lokale organizują też tradycyjne loterie noworoczne i estrazione di premi (losowanie nagród).
CENE A TEMA
Coraz bardziej popularne stają się
kolacje „tematyczne”, czyli np. con
menu a tema (menu z tematem przewodnim), niektóre lokale specjalizują
się w cena con delitto (kolacja, podczas której wszyscy goście są
świadkami tajemniczego morderstwa i wspólnie prowadzą dochodzenie aby znaleźć
winnego); wreszcie modne są także kolacje urządzane w specyficznej atmosferze,
np. cena
con Burlesque, kolacja - spektakl kabaretowo muzyczny na żywo w stylu
lat 20 i 30-tych.
Nie pozostaje więc życzyć wszystkim Buon
divertimento! (dobrej zabawy!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz