Według legendy świąteczna babka powstała dopiero
w XIXw, i, jak to zwykle bywa, przez przypadek...
Pewien piekarz z Mediolanu, Toni, zakochał się bez pamięci w dziewczynie ze wsi, Lucii.
Lucia wybierała się co dzień do miasta sprzedawać jaja, a Toni wyczekiwał na nią co ranka z niecierpliwością i utęsknieniem, ale oprócz wymownych spojrzeń i westchnień, nijak nie potrafił jej wyznać swoich uczuć.
Pewien piekarz z Mediolanu, Toni, zakochał się bez pamięci w dziewczynie ze wsi, Lucii.
Lucia wybierała się co dzień do miasta sprzedawać jaja, a Toni wyczekiwał na nią co ranka z niecierpliwością i utęsknieniem, ale oprócz wymownych spojrzeń i westchnień, nijak nie potrafił jej wyznać swoich uczuć.
Wreszcie Toni znalazł sposób jak wyrazić swoją wielką miłość do Lucii, i to najlepiej jak tylko potrafił. Postanowił upiec dla niej specjalną słodką babkę, jakiej nikt jeszcze nie upiekł. Do ciasta dodał jaja, masło (z czystej śmietany) i kandyzowane owoce, ale wyrabiając je był tak pochłonięty myślami o swej ukochanej, że włożył o wiele więcej drożdży niż był powinien. Babka urosła nadzwyczaj wysoka wywołując zdziwienie wszystkich w okolicy. A kiedy Toni nieco wstydliwie wręczył Lucii swój "nieudany" pandolce (słodki wypiek), ciasto zrobiło na niej ogromne wrażenie. Baba była nie tylko wyjątkowo „potężna” a zarazem pulchna, ale również pachniała jak jakiś rajski przysmak. Wtedy to właśnie Toni, widząc szczęśliwą Lucię, przemógł się i poprosił ją o rękę.
Para żyła długo i szczęśliwie a
do tego bogato, bo, tzw. pan di Toni (wypiek Toni’ego), czyli
dzisiejszy Panettone, stał się
odtąd świątecznym bestsellerem i symbolem Bożego Narodzenia na włoskich stołach
w całym kraju.
Jak każda legenda, również ta opowieść
ma kilka wersji, na przykład, że
ukochaną Toni’ego była niejaka Adalgisa, albo że Toni był piekarzem na dworze
samego Ludovico Sforza w XVw.
Inna opowieść przytoczona przez
pisarza Pietro Verri, tłumaczy nazwę panettone
jako pane di tono, czyli "wielki
wypiek", który serwowano już na stołach w XIIIw.
A inni jeszcze przypisują
zasługę wynalezienia panettone
pewnemu włoskiemu szlachcicowi Ughetto Atellani.
Obecnie na rynku włoskim można znaleźć dziesiątki różnych rodzajów włoskiej babki świątecznej: np. w polewie czekoladowej, kawowej, z dodatkiem niezliczonych kremów, z owocami, daktylami, orzechami, itd. Ceny wahają się w granicach 19 euro za kilo, chociaż w niektórych cukierniach babka może kosztować nawet ponad 30 euro za kg.
26-27 listopada odbyly się w Rzymie czwarte targi Fiera Nazionale del Panettone e Pandoro. Na tę okazję przygotowano dla gości i uczestników 50-kilogramowy panettone.
Tradycyjny Panettone można także upiec w warunkach domowych:
26-27 listopada odbyly się w Rzymie czwarte targi Fiera Nazionale del Panettone e Pandoro. Na tę okazję przygotowano dla gości i uczestników 50-kilogramowy panettone.
Tradycyjny Panettone można także upiec w warunkach domowych:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz