Sztuka dekorowania cappuccino ma już tak wielu zwoleników we Włoszech i na całym świecie, że od kilku lat organizowane są nie tylko kursy i szkolenia, ale nawet mistrzostwa Campionato Latte Art.
Tegoroczne mistrzostwa cappucino Campionato del Cappuccino 2013 (w programie również mistrzostwa Latte Art) odbędą się w Turynie 14 maja w Teatro Regio.
Tegoroczne mistrzostwa cappucino Campionato del Cappuccino 2013 (w programie również mistrzostwa Latte Art) odbędą się w Turynie 14 maja w Teatro Regio.
Na poniższych filmikach Chiara Bergonzi i Andrea Antonelli, włoscy mistrzowie Latte Art tłumaczą nie tylko technikę przygotowania i dekorowania cappucino, ale zwracają uwagę na istotną rolę doboru odpowiedniego sprzętu: wysokiej jakości włoski ekspres ciśnieniowy, dzbanek do spieniania mleka z dziubkiem ze stali nierdzewnej, cienki metalowy patyczek, ewentualnie wykałaczka... Trzeba pamiętać też o jakości surowców: świetna kawa i świeże mleko podgrzane do temp. 60-65 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz