Wybrane proste włoskie przepisy deseru z gruszką:
Gruszki w winie i miodzie
Składniki:
8 twardych gruszek
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
goździki
1/4 litra białego wina musującego
Gruszki w czekoladzie
Składniki na około 4 duże słoiki:
700 gram gruszek (malych i twardych)
400-450 gram cukru (może być trzcinowy)
pół cytryny
25- 30 gram gorzkiego kakao
0,5-0,6 litra wody
Przygotowanie:
Obrać gruszki i pokroić w ćwiartki. Popryskać sokiem ze swieżej cytryny.
Postawić na gazie garnek z wodą, cukrem oraz startą skórką z cytryny. Gotować tylko 2 – 3 min.
Odstawić do ostygnięcia. Kiedy nasz syrop będzie letni, należy w nim rozpuscić kakao (ja wlożylam kakao do szklanki, dolałam trochę syropu, dokładnie rozmieszałam i wlałam do garnka z syropem).
Gruszki ulożyć ciasno w słoikach.
Zalać syropem czekoladowym, zakręcić słoik. Pasteryzować przez 20 minut.
http://aleksandraseghi.com/ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz